"We moeten een globale strategie hebben tegen IS"

De Franse president François Hollande pleit voor een internationale conferentie over de aanpak van de militie Islamitische Staat. Die heeft de voorbije weken forse terreinwinst geboekt in Irak en Syrië en heeft daar een islamitisch terreurbewind ingesteld. Hollande heeft dat gezegd in een interview met de krant Le Monde.

"We kunnen het niet langer hebben over interveniëren of niet interveniëren", zegt Hollande. "We hebben een globale strategie nodig om die groep aan te pakken die goed gestructureerd is, goed gefinancierd, moderne wapens heeft en landen als Irak, Syrië en Libanon bedreigt."

Volgens Hollande is de dreiging die uitgaat van Islamitische Staat erger dan die van het terreurnetwerk Al Qaeda, in 2001. Daarom wil hij een internationale conferentie over IS, naar het voorbeeld van de internationale conferentie die in mei is gehouden over Boko Haram, de fundamentalistische rebellengroep in Nigeria.

Wapenleveringen

In het interview bevestigt de Franse president ook dat Frankrijk wapens heeft geleverd aan rebellen in Syrië. Dat zou gebeurd zijn binnen de Europese krijtlijnen. Frankrijk heeft dezelfde soort wapens geleverd aan Koerden in het noorden van Irak.

Intussen is ook Duitsland bereid om wapens te leveren aan de Koerden. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier vanochtend bekendgemaakt. Met de wapens kunnen de Peshmerga-strijders de terreurgroep Islamitische Staat terugdringen.

Steinmeier zei nog dat de Bondsrepubliek eerst zal kijken welke wapens beschikbaar zijn en wat de Koerden juist nodig hebben.Volgens de Duitse openbare omroep ARD zou het gaan om antitankraketten uit de jaren zeventig, maar voorlopig is er alleen consensus over de levering van kogelvrije vesten, helmen en nachtkijkers. Over een week hakt Duitsland de knoop definitief door.