"Wij vragen iedereen die kan om te komen helpen"

Artsen Zonder Grenzen slaakt een noodkreet en vraagt dat meer mensen zich zouden inzetten bij de bestrijding van de ebola-epidemie in West-Afrika. Artsen Zonder Grenzen is de enige ngo die zowel in Guinee, Liberia als Sierra Leone behandelingscentra heeft, en zegt nu dat er een nood is aan meer mensen die zich mee inzetten voor de bestrijding van de ziekte.

"Nu moeten er acties volgen", zegt Meinie Nicolai van Artsen Zonder Grenzen. De organisatie heeft al medisch personeel ter plaatse. "Er is veel ander werk", zegt Nicolai. "We moeten de epidemie opvolgen, de bevolking informeren, hygiënisch materiaal verspreiden, mensen opvolgen die in contact zijn geweest met een zieke."

Daarom een oproep. "Wij vragen aan eenieder die daar capabel toe is om te komen helpen in deze drie landen, want het is een totale catastrofe en de epidemie is niet onder controle", zegt Meinie Nicolai.

Artsen Zonder Grenzen heeft in Brussel een opleidingscentrum waar medisch personeel wordt opgeleid voor het vertrek naar het risicobeleid. "We moeten heel veel mensen trainen om veilig te kunnen werken", zegt Nicolai. Vanaf volgende week gaat dat centrum ook open voor andere organisaties die om een opleiding hebben gevraagd.

Ebola is inderdaad gevaarlijk, maar zo uitzichtloos hoeft het allemaal niet te zijn. "Met een juist behandelingscentrum en door op tijd iemand te behandelen, kan je wel degelijk mensen laten overleven", zegt Meinie Nicolai. In de centra van Artsen Zonder Grenzen heeft 30 procent van de patiënten een kans om de ziekte te overleven.