Eén op de zeven vrachtwagens te gevaarlijk voor de weg

Eén op de zeven vrachtwagens op onze wegen is er zo slecht aan toe dat hij na inspectie onmiddellijk van de weg moet worden gehaald. Dat schrijft Het Nieuwsblad op basis van cijfers van de federale overheidsdienst (FOD) Mobiliteit.
BELGA/ MAETERLINCK NICOLAS

De FOD Mobiliteit plukte vorig jaar 9.500 vrachtwagens van de weg voor een grondige technische controle. 14 procent van de vrachtwagens bleek bij die controles gevaarlijke gebreken te vertonen, zoals slechte remmen, versleten banden of kapotte koplampen of richtingaanwijzers. De cijfers liggen in de lijn van de afgelopen jaren.

Eén op de drie gecontroleerde chauffeurs was een Belg. Volgens Danny Smagghe van Touring is het zorgwekkend dat zo veel vrachtwagens niet in orde zijn. "Zeker in een klein land als België, waar de wegen overvol zitten en we dicht naast elkaar rijden, is het van essentieel belang dat vrachtwagens in orde zijn", stelt hij.

Febetra, de federatie van Belgische transportbedrijven, kan niet verklaren waarom zoveel vrachtwagens niet in orde zijn. De sector wil rond de tafel gaan zitten met de keuringsdiensten en de FOD Mobiliteit. "Ik denk dat de cijfers zeer goed geanalyseerd moeten worden", zegt Philippe Degraef, de directeur van Febetra.