Helft Limburgse gemeenten mogelijk zonder stroom

Mocht er komende winter een tekort aan elektriciteit zijn in ons land, dan komen 22 van de 44 Limburgse gemeenten in aanmerking om een tijdlang van het net afgekoppeld te worden. Dat heeft provinciegouverneur Herman Reynders vandaag bekendgemaakt aan de burgemeesters in zijn provincie.

Verschillende Vlaamse burgemeesters uitten de laatste dagen hun bezorgdheid over het mogelijke stroomtekort deze zomer. Als gevolg daarvan zouden sommige gemeenten namelijk tijdelijk van het stroomnet afgekoppeld kunnen worden. Maar tot nog toe bleven alle burgemeesters in het ongewisse over het lot van hun gemeente.

De Limburgse gemeenten zijn nu de eerste gemeenten in Vlaanderen die uitleg hebben gekregen over die afkoppelingsplannen. Ze werden vandaag op het provinciehuis ingelicht door gouverneur Reynders (foto in tekst).

Drie clusters van gemeenten, in het noorden van Limburg, in het Maasland en in Haspengouw zouden bij een stroomtekort van het net afgekoppeld kunnen worden. Hoe dat precies zal gebeuren, is echter nog niet duidelijk, zo zei de Neerpeltse burgemeester Raf Drieskens aan Radio 2 Limburg. Zijn gemeente is een van de 22 gemeenten die mogelijk afgekoppeld zouden worden.

"Dat kan voor enkele uren zijn of eventueel aan de hand van een rotatiesysteem. Maar dat is allemaal nog niet duidelijk, net zomin het duidelijk is op basis waarvan die 22 gemeenten of die 3 clusters geselecteerd zijn. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel."

Drieskens wijst er ook op dat de gemeenten via de gouverneur aan de federale overheid om meer duidelijkheid hebben gevraagd. "Waarom deze clusters en wat als er een effectieve afkoppeling moet gebeuren? Is er een volgorde, is er een beurtrol, enzovoort?"

Impact

Ook de impact van zo'n afkoppeling is nog niet duidelijk, bijvoorbeeld voor de industrie, voor zorginstellingen of dienstverlenende organisaties.

De gemeenten weten ook nog niet goed wat van hen verwacht wordt, welke minimale dienstverlening zij vanuit de gemeente nog moeten organiseren. Ze geven alvast zelf aan dat het belangrijk is dat de hulpdiensten blijven werken, zoals de politie en de brandweer, via noodgeneratoren, maar dat meer er waarschijnlijk niet in zal zitten.

Zelfredzaamheid

Maar ook de gemeenten die op het eerste gezicht niet in aanmerking komen om afgekoppeld te worden, zitten met vragen en vrezen voor de gevolgen van een mogelijk stroomtekort.

"Er is ook duidelijk gezegd dat ook gemeenten die niet afgekoppeld worden toch de gevolgen zullen voelen van de gemeenten die wel afgekoppeld worden", legt Marino Keulen, burgemeester van Lanaken, uit. "Er is heel vaak het woord zelfredzaamheid gevallen en dat we moeten hopen op een zachte winter."

"Hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan, moet nog besproken worden", reageert Mark Vos, burgemeester van Riemst. "Welke maatregelen moeten worden genomen? Dat gaat heel wat gevolgen hebben, van een telefoon die niet werkt tot een telefooncentrale die uitvalt of de ijskast die bij mensen thuis even uitvalt."