Kanker steekt hart- en vaatziekten voorbij als belangrijkste doodsoorzaak

Voor het eerst sterven er in ons land meer mannen aan kanker dan aan hartziekten. Dat komt doordat het aantal overlijdens door hart- en vaatziekten de afgelopen tien jaar met bijna een derde is gedaald.

Het vakblad European Heart Journal publiceert vandaag een studie, op basis van cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie, waaruit blijkt dat kanker in verscheidene rijke Europese landen de traditionele koploper hart- en vaatziekten heeft voorbijgestoken als belangrijkste doodsoorzaak onder mannen.

De trend geldt onder meer voor België, Denemarken, Nederland, Frankrijk en Luxemburg. In België daalde het aantal overlijdens ten gevolge van hart- en vaatziekten de voorbije tien jaar met dertig procent.

Vrouwen

In landen als Rusland en Oekraïne daarentegen blijven hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. In heel Europa zijn infarcten, hartritmestoornissen en beroertes overigens elk jaar nog steeds verantwoordelijk voor vier miljoen overlijdens.

Bij vrouwen blijven hart- en vaatziekten ook de belangrijkste doodsoorzaak in alle Europese landen, met uitzondering van Denemarken.

Betere preventie en behandeling

Vorser Nick Townsend van de universiteit van Oxford, één van de auteurs van de studie, dicht de daling van overlijdens als gevolg van hart- en vaatziekten toe aan betere preventie en behandeling, de fors opgevoerde strijd tegen roken en in het algemeen een beter bewustzijn bij mensen van de risicofactoren die tot hart- en vaatziekten leiden.

"Maar andere factoren, zoals zwaarlijvigheid, suggereren dat de dalende tendens binnenkort misschien weer op de helling zou komen te staan."