Liberia probeert met avondklok ebola in te dijken

In een poging om de verspreiding van het ebolavirus te stoppen wordt vanaf vandaag de avondklok ingevoerd in het West-Afrikaanse land Liberia.

Dat heeft presidente Ellen Johnson Sirleaf aangekondigd. Daarnaast worden twee wijken, waarvan een in de hoofdstad Monrovia, in quarantaine geplaatst.

Sirleaf kondigde dinsdagavond op de radio aan dat de avondklok ingaat van 21.00 uur tot 6.00 uur lokale tijd. Daarnaast wordt de wijk West Point in Monrovia in quarantaine geplaatst. Alle verkeer in en uit de sloppenwijk wordt geblokkeerd.

In West Point ontsnapten vorig weekend 17 patiënten nadat jongeren een isolatiecentrum hadden aangevallen en geplunderd. De patiënten zijn inmiddels teruggevonden.

Noodtoestand

Het ebolavirus maakte in Liberia al meer dodelijke slachtoffers dan in de andere getroffen West-Afrikaanse landen. Sirleaf had nochtans op 6 augustus al de noodtoestand uitgevaardigd. Ze betreurde op de radio dat de verspreiding van het virus -ondanks de strikte veiligheidsmaatregelen- nog niet is gestopt. De presidente wijt dat onder meer aan aanhoudende ontkenning, het negeren van advies van gezondheidswerkers en de overheid en de traditionele begrafenisrituelen.

Positief is wel dat een nieuw experimenteel medicijn tegen het virus lijkt aan te slaan. Minister van Informatie Lewis Brown meldde dinsdag dat drie besmette dokters die behandeld worden met het medicijn aan de beterhand lijken te zijn. De Liberiaanse regering ontving echter slechts een beperkt aantal dosissen.