Liberiaanse politie dwingt quarantaine af in Monrovia

In de Liberaanse hoofdstad Monrovia heeft de politie traangas gebruikt om een woedende menigte betogers uiteen te drijven. Die protesteerden tegen het isoleren van de sloppenwijk West Point, waar ebola heerst. In verband daarmee heeft de Liberiaanse president Ellen Johnson-Sirleaf gisteren beslist om in heel het land de avondklok in te voeren.

Onder de lokale bevolking in West Point heerst angst en onbegrip, vaak door een totaal gebrek aan informatie. "We hebben de blokkades vanmorgen pas gezien en daardoor kunnen we nergens heen", klaagt een inwoner van West Point die werkt als geldwisselaar. Andere inwoners klagen dat ze niet meer aan voedsel raken door de blokkade van hun wijk.

Door het in quarantaine plaatsen van de hele sloppenwijk, zijn de voedselprijzen in de wijk meer dan verdubbeld, wat de onrust bij de bevolking nog aanwakkert.

Afgelopen weekend had een woedende menigte nog en gezondheidscentrum in West Point bestormd waar ebola-patiënten in quarantaine werden gehouden. Daardoor konden 17 patiënten  ontsnappen, maar zij zijn inmiddels weer terecht en worden nu verzorgd in een speciaal gezondheidscentrum.

Intussen komen er onrustwekkende berichten uit Congo, waar verschillende mensen in de Evenaarsprovincie zijn overleden aan een ziekte met symptomen die doen denken aan ebola. Minister van Volksgezondheid Kabange Numbi en een team specialisten zijn afgereisd naar het gebied om meer duidelijkheid te scheppen.

Het is nog niet duidelijk of er enig verband is tussen de doden in de Evenaarsprovincie en de ebola-epidemie in West-Afrika, die al meer dan 1.240 mensenlevens heeft geëist. In het verleden zijn er wel al verschillende ebola-uitbraken geweest in Congo. De ergste was die in Kikwit, in 1995, die 245 doden heeft gemaakt.