Meer dan 50 doden in 24 uur tijd in Oost-Oekraïne

In het oosten van Oekraïne zijn de voorbije 24 uur zeker 52 doden gevallen, bij gevechten om de controle over Donetsk en een belangrijke snelweg. 34 van de slachtoffers waren burgers. De dodentol zou nog flink kunnen oplopen, aangezien over de gevechten in Loegansk nog geen duidelijke informatie de wereld ingestuurd werd.

Oekraïense troepen proberen al enkele dagen om Donetsk, dat in handen is van de pro-Russische rebellen, opnieuw te veroveren. Ze hebben de stad bijna volledig omsingeld en verschillende wijken in de stad werden de voorbije dagen beschoten met artillerievuur. Aan de rand van de stad wordt er ook heviger gevochten.

Het Oekraïense leger probeert ook een belangrijke spoorweg en snelweg onder controle te krijgen. Tegelijkertijd proberen de Oekraïense troepen de stad Loegansk op de rebellen te heroveren. Grote delen van die stad zouden inmiddels onder controle van het regeringsleger zijn. Ook de stad Ilovajsk zou weer onder controle van het Oekraïense leger zijn, maar de rebellen ontkennen dat.

2.000 doden

Bij de gevechten zijn de voorbije 24 uur al 34 burgers om het leven gekomen, zo lieten de door Kiev gesteunde autoriteiten in Donetsk weten. Er vielen ook 29 gewonden. Het Oekraïense leger maakte dan weer bekend dat 9 militairen omgekomen waren en 22 militairen gewond raakten.

Sinds midden april, toen de Oekraïense regering besloot om troepen te sturen naar het oosten van het land om de rebellie in de kiem te smoren, zijn al meer dan 2.000 burgers en militairen om het leven gekomen.

Zonder water

Intussen lijkt er voor de inwoners van Loegansk geen beterschap in zicht wat betreft de watervoorziening. De stad liet weten dat er voor de achttiende dag op rij geen stromend water is, noch elektriciteit.