Nadia Deferm nieuwe artistiek directeur KBA

Vanaf 1 september start Nadia Deferm als nieuwe artistiek directeur van de Koninklijke Balletschool Antwerpen. Ze volgt Michael Shannon op, die na vier jaar de organisatie verlaat.

Nadia Deferm (48) studeerde in 1984 af als balletdanseres aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen. Na een succesvolle carrière als corps de ballet en soliste bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, Stadttheater Bern (Zwitserland), Stadttheater Luzern (Zwitserland) en het Hessisches Staatstheater Wiesbaden (Duitsland), haalde ze een master in danspedagogie aan de Folkwang Universiteit in Essen.

Ze werkte als danspedagoge en jeugdballetcoördinator bij het Hessisches Staatstheater Wiesbaden (Duitsland), het Gymnasium Essen-Werden (Duitsland) en Aalto Ballett Essen (Duitsland). Daarnaast stond ze 11 jaar aan het hoofd van de internationale Ballettschule BVC in Wiesbaden.

Deferm keert na bijna 30 jaar terug naar Antwerpen. Ze wil naar eigen zeggen haar buitenlandse ervaring gebruiken om de Koninklijke Balletschool Antwerpen internationaal nog meer op de kaart te zetten. In haar aanpak legt ze de klemtoon op de zorg voor de leerlingen en het contact met de ouders. Daarnaast worden de banden met het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en AP Hogeschool aangetrokken, om de artistieke en pedagogische lijn van de school samen verder te ontwikkelen.

De Koninklijke Balletschool Antwerpen werd in 1951 opgericht en is de enige officiële secundaire school in België waar men ballet kan studeren. Er volgen 92 leerlingen les. De Koninklijke Balletschool Antwerpen geniet de hoge bescherming van hare majesteit koningin Mathilde en het artistiek peterschap van kunstenaar Jan Fabre.