Nieuw-Zeeland verbiedt haaienvinnen

De Nieuw-Zeelandse regering heeft besloten om een verbod op het verwijderen van haaienvinnen in te voeren. De regering versnelt de beslissing omdat er volgens haar een ruime consensus is over de maatregel. Het plan was om het nieuwe verbod vanaf 2016 in te laten gaan, maar die datum wordt nu verschoven naar 1 oktober.
AP2012

Hoewel Nieuw-Zeeland een belangrijke exporteur van haaienvinnen is, zou volgens de Nieuw-Zeelandse regering de visserijsector geen graten zien in het nieuwe verbod. Haaienvinnen worden vooral geëxporteerd naar Hongkong, Taiwan en China. De export zelf zou goed zijn voor zo'n drie miljoen euro per jaar.

In Nieuw-Zeeland bestaat al een verbod op het verwijderen van haaienvinnen bij levende haaien. De vinnen van een dode haai afsnijden mocht nog wel. Na 1 oktober zal ook dat verboden zijn.

Nieuw-Zeeland is niet het enige land ter wereld dat een verbod op het verwijderen van haaienvinnen heeft ingesteld, verscheidene andere landen hebben al dergelijke maatregelen genomen.

Nabij de Nieuw-Zeelandse kusten zwemmen meer dan honderd soorten haaien rond, maar enkel de witte haai en de reuzenhaai zijn er beschermd.