Poetin bezorgt Carlsberg kater

De handelsoorlog tussen Rusland en het Westen bezorgt de Deense brouwer Carlsberg een stevige kater. Het bedrijf heeft zijn winstverwachting verlaagd omdat het verwacht dat het de komende maanden minder afzet zal hebben op de Russische en Oost-Europese biermarkten. Carlsberg is de grootste brouwer in Rusland.

"Door de recente gebeurtenissen op macroniveau komen het consumentenvertrouwen in en de verwachtingen voor enkele Oost-Europese economieën onder druk te staan", stelt Carlsberg in een persbericht. Het gaat ook uit van een "aanzienlijk lagere voorraadopbouw" bij distributeurs in Rusland.

Als gevolg van die moeilijkheden, verwacht de Deense brouwer dat de aangepaste nettowinst over het volledige jaar 5 tot 9 procent lager zal liggen dan in 2013.

In de eerste jaarhelft boekte Carlsberg een omzet van 32,1 miljard Deense kronen (omgerekend ruim 4 miljard euro) en een aangepaste nettowinst van 2,2 miljard kronen, telkens lichte stijgingen tegenover een jaar eerder. De wereldwijde bierverkoop daalde wel met 3 procent op vergelijkbare basis, vooral door de moeilijkheden in Oost-Europa.