Russische premier haalt enkele producten van sanctielijst

De Russische premier Dmitri Medvedev heeft een aantal uitzonderingen goedgekeurd op de lijst van landbouwproducten die het land niet meer in mogen. Het gaat onder meer om lactosevrije zuivelproducten en aardappelzaden. Peren, waarvan Rusland de grootste afnemer is in België, staan nog steeds op de verboden lijst.

Rusland maakt nu een uitzondering voor onder meer jonge zalm en forel, voedingssupplementen en eiwitconcentraten.

Als tegenmaatregel tegen sancties door de EU en de VS boycot Rusland sinds 7 augustus voedsel uit westerse landen. Het gaat om een lijst met producten die Rusland niet meer importeert uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Noorwegen.

"Rusland moet miljarden in landbouw pompen"

De sancties schaden de Russische landbouw, en de Russische staat zal met miljarden euro's over de brug moeten komen om de landbouwsector te helpen bij de vervanging van de Europese en Amerikaanse voedingsproducten die Rusland niet meer in mogen. Dat heeft de Russische minister van Landbouw Nikolaj Fjodorov gezegd op de openbare zender Russia 24.

"Om het volume aan producten die onder het embargo vallen maximaal te vervangen, zal een bedrag van enkele tientallen miljarden roebels nodig zijn", aldus Fjodorov. "Er zijn ook maatregelen op middellange termijn nodig: voor volgend jaar en de jaren daarop gaat het om ongeveer 100 miljard roebel (2,1 miljard euro)", zo voegde hij er nog aan toe.

Voor sommige producten, zoals varkensvlees, vis en fruit, vertegenwoordigen de geïmporteerde producten ongeveer 30 procent van de consumptie in Rusland.