Vande Lanotte: "Noodgeneratoren gebruiken en stroom importeren"

Er zijn oplossingen om te voorkomen dat we in de winter zonder elektriciteit vallen. Dat heeft ontslagnemend SP.A-minister van Energie Johan Vande Lanotte gezegd in het Radio 1-programma "De ochtend". "We moeten de paniekstemming tegengaan", zei de minister.

"De laatste keer dat we een heel hoog energiegebruik hadden was 17 januari 2013. Op zo'n koude winterdag verbruiken we zo'n 14.000 megawatt. Daarvan komen we er met de huidige productiecapaciteit 1.000 te kort", stelt Vande Lanotte vast. 

Om dat tekort op te vangen stelt de minister een aantal oplossingen voor: meer stroom importeren uit het buitenland, Doel 4 weer op het net brengen, de vraag van de bedrijven aanpassen aan het aanbod en ten slotte de capaciteit van noodgeneratoren in ons land aanspreken. "We hebben volgens Elia zo'n 800 à 1.000 megawatt aan capaciteit met noodgeneratoren en traditioneel wordt dat weinig in de plannen meegerekend."

"Die capaciteit is natuurlijk niet volledig inzetbaar, maar samen met de import moeten we die 1.000 megawatt kunnen opvangen. Dit is een vrij gemakkelijke manier om stroom te produceren. Noodgeneratoren zijn er voor noodgevallen, wel laten we ze dus ook gebruiken", besluit de minister.

Overcapaciteit

Naast het inzetten van noodgeneratoren van bedrijven pleit Vande Lanotte er ook voor om meer elektriciteit te importeren uit het buitenland.

"Het is bij de burger weinig bekend dat we een overcapaciteit qua stroomproductie hebben in Nederland, Duitsland en België. Zo staat er in Maasbracht, op 3 kilometer van de Nederland-Belgische grens, een centrale van 1.300 megawatt compleet stil."

De gascentrale in Maasbracht is op 1 juli stilgelegd omdat ze door de lage stroomprijs niet economisch rendabel zou zijn. Maar de centrale kan tot ergenis van Vande Lanotte nog niet aan het Belgische net gekoppeld worden. "We hebben alleen een kabel van 15 kilometer nodig om die centrale aan ons net te koppelen. Dat is nog niet gebeurd omdat de procedure daarvoor verschrikkelijk is. Daar moeten we spoedprocedures voor ontwikkelen."

Maar deze winter al stroom halen uit de gascentrale van Maasbracht is zo goed als onmogelijk. Dat zegt Essent, de uitbater van de centrale. "Volgens de huidige plannen kan dat pas in 2019", klinkt het. Het bedrijf moet - bij de goedkeuring van de plannen - een lange vergunningsprocedure volgen. Het duurt zowat 10 jaar voor de vergunningen in orde zijn en de bouw van de hoogspanningskabel zou nog eens 2 jaar duren.

In noodgevallen zou dat eventueel sneller kunnen, maar hoe dan ook lijkt het uitgesloten dat er deze winter al een hoogspanningskabel getrokken kan worden. Essent zoekt daarom naar andere oplossingen en kijkt onder meer naar de kabelinfrastructuur die naast de gascentrale aanwezig is. "Misschien kunnen we die tijdelijk op een andere manier inzetten", zegt Frank Bichau van Essent.

Niet beleid faalt

Vande Lanotte betreurt ten slotte dat kernuitstap tijdelijk is teruggeschroefd, nadat zijn partij daartoe in 2006 wel beslist had. "Mocht men de beslissing niet teruggeschroefd hebben, dan stonden we vandaag een heel eind verder."

"In 2011, toen de SP.A weer in de regering zat, hebben we meteen opnieuw beslist om de kernuitstap aan te nemen. En er ligt een plan van minister Wathelet. Dat houdt in dat er geïnvesteerd moet worden in gasproductie, hernieuwbare energie en energietransport."

Maar Vande Lanotte vindt niet dat de politiek onmiddellijk schuldig is aan het huidige probleem. "Het is niet het beleid dat faalt, maar de kerncentrales die falen. Als er nu een probleem is, door de scheurtjes in de reactorvaten en sabotage in Doel 4, dan moet je dat oplossen. Maar je gaat nooit via beleid kunnen verhinderen dat er iets gesaboteerd wordt of dat er een fout blijkt."

Overmorgen geeft de ontslagnemende regering meer uitleg over de problemen rond de energiebevoorrading.