Volvo verkoopt 10 procent meer auto's

De Zweedse autobouwer Volvo Cars heeft een sterk semester achter de rug. Dankzij een stijging van het aantal verkochte wagens, met 9,5 procent, kon de groep haar verliescijfers uit de eerste helft van 2013 ombuigen in winst.

"We hebben een positieve eerste jaarhelft achter de rug", stelt Håkan Samuelsson, de topman van Volvo Car Group. Hij noemt de semestercijfers "zowel solide als bemoedigend".

De Zweedse autobouwer, met een fabriek in Gent, verkocht van januari tot en met juni wereldwijd 229.013 wagens. dat is een stijging van 9,5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat is te danken aan de sterke vraag in China, Zweden en West-Europa.

Volvo Cars maakte een nettowinst van 535 miljoen Zweedse kronen (ruim 58 miljoen euro), tegen een verlies van 778 miljoen kronen in de eerste helft van vorig jaar. Het operationele verlies van 577 miljoen kronen van een jaar geleden, werd omgebogen in een operationele winst van 1,2 miljard kronen (ruim 131 miljoen euro). De omzet kwam uit op 64,8 miljard kronen (7,1 miljard euro), tegen 56,4 miljard in de eerste helft van 2013.

Volvo, dat meer dan 23.000 werknemers telt, is sinds 2010 in de Chinese handen van Geely Holding. Binnen een week wordt het SUV-model XC90 gelanceerd, de eerste auto die samen met Geely werd ontwikkeld.