VS probeerde vergeefs gijzelaars te bevrijden uit handen IS

De Verenigde Staten hebben afgelopen zomer speciale legereenheden naar Syrië gestuurd om Amerikaanse gijzelaars te bevrijden uit de handen van de IS. De missie mislukte, aldus het Pentagon. The New York Times meldt daarnaast dat de IS aanvankelijk miljoen dollars losgeld had geëist voor de gegijzelde journalist James Foley.

In een reactie op de video van de executie van de Amerikaanse journalist James Foley heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie meegedeeld dat het afgelopen zomer speciale eenheden naar Syrië stuurde voor een geheime missie om gijzelaars te bevrijden uit de handen van de IS. Bij de missie waren volgens woordvoerder John Kirby eenheden van de land- en luchtmacht betrokken. De operatie mislukte echter omdat de gijzelaars zich niet bleken te bevinden op de locatie die in het vizier was gekomen.

Het Pentagon gaat niet in op de identiteit en het aantal gijzelaars, maar anonieme functionarissen stellen op de website van de Britse openbare omroep BBC dat Foley wel degelijk een van de gijzelaars was die de speciale eenheden hoopten te bevrijden. Het kwam volgens hen ook tot een vuurgevecht tussen de Amerikaanse soldaten en strijders van IS.

De ultraradicale soennitische groepering IS verspreidde een video van de executie van Foley, die in november 2012 werd ontvoerd in Syrië. In de video dreigt IS, dat grote delen van Syrië en Irak heeft veroverd, ook een andere Amerikaanse gijzelaar, Steven Sotloff, te doden indien de Amerikanen hun bombardementen op IS-stellingen in het noorden van Irak niet staken.

"Miljoenen dollars losgeld geëist voor Foley"

Volgens The New York Times had de IS aanvankelijk miljoenen dollars losgeld geëist voor Foley. De krant heeft dat vernomen van de familie van de vermoorde journalist en van een voormalige gijzelaar van de IS.

De VS zouden hebben geweigerd het losgeld te betalen. Meerdere Europese landen maakten wel miljoenen over naar de terreurorganisatie om de levens van hun ingezetenen te sparen, schrijft de krant.

De druk op de Amerikaanse regering neemt toe. Er is kritiek omdat zij onvoldoende heeft gedaan om het leven van Foley te sparen.