"Er kan nog meer elektriciteit uit Nederland worden geïmporteerd"

Bij een stroomstoring kan ons land steeds rekenen op elektriciteit uit Nederland. Dat bevestigt de Nederlandse netwerkbeheerder TenneT. Tussen België en Nederland zijn er twee verbindingen en nog niet de helft van hun capaciteit wordt momenteel gebruikt. Er is dus voldoende ruimte om nog meer elektriciteit vanuit Nederland te importeren, klinkt het.

"De verbindingen worden nu al ingezet voor export en import en op het moment dat er een tekort ontstaat, wordt er automatisch elektriciteit van Nederland naar België geëxporteerd", laat Johanna Breuning van TenneT weten. Per verbinding is er een capaciteit van 1645 megawatt.

De prijs die ons land voor de Nederlandse stroom betaalt, hangt af van hoe die stroom wordt opgewekt. "Sowieso hebben de goedkoopste producenten voorrang", zegt Breuning. "Op dit moment is dat heel veel windenergie, vooral uit Duitsland." Veel Nederlandse gascentrales liggen momenteel stil door de hoge gasprijzen, maar "mocht het nodig zijn, dan kan je zo'n centrale altijd weer aanzetten om te zorgen dat er voldoende elektriciteit beschikbaar is", aldus TenneT. Zoiets zou kunnen in enkele weken tijd.

Op onderstaande afbeelding is duidelijk dat de capaciteit van de verbindingen tussen België en Nederland nog heel wat verbruik aankunnen. Enkel in februari 2012 was er een piek tot 80%, in alle andere maanden bleef het verbruik onder de helft.