"Hollywood wil vooral jonge vrouwen die zich uitkleden"

Anne Archer werd in de jaren 80 wereldberoemd toen ze als Beth Gallagher in de bioscoopfilm "Fatal attraction" het huisdier van het gezin, een konijn, in een pot kokend water aantrof. Die rol leverde haar een Oscarnominatie voor beste vrouwelijke bijrol op. Bevestigen kon ze later nog in de blockbusters "Patriot games" en "Clear and present danger". Maar dan moest ze, noodgedwongen, haar aandacht richten op het theater en op tv-series, waarin ze vooral bijrollen mocht spelen. Dat Hollywood haar geen kansen meer bood, wijt ze aan het feit dat ze een vrouw is die ouder werd.

Archer op nieuwswebsite The daily beast: "De filmindustrie is gericht op jonge mannen, tussen de 18 en 25. Dat is de groep aan wie veel geld kan verdiend worden. En dat is wat zij willen zien: jonge vrouwen die hun kleren uitdoen."

"Veel vrouwen waren een megaster toen ze tussen 20 en 40 waren. Maar eens de 40 voorbij, wordt het een harde strijd."

"De vraag of vrouwen dezelfde erkenning als mannen krijgen in de filmwereld is me de afgelopen 40 jaar vaak gesteld. Ik heb het in ieder geval niet zien gebeuren. Tien jaar geleden was ik nog hoopvol, maar ik ben intussen realistischer geworden. Ik zie heus geen verschil met vroeger."

"Mij interesseert het niet meer hoe de filmindustrie werkt. Ik zal er mijn weg wel vinden. Maar ik ben nooit meer gedeprimeerd geweest over de kansen die vrouwen in deze industrie krijgen dan nu."

Hier beneden kunt u nogmaals de scène bekijken die Archer wereldberoemd maakte, uit "Fatal attraction", waarin Michael Douglas een slippertje met Glenn Close zwaar betaalt:

lees ook