"IS laat elke terreurorganisatie ver achter zich"

Op een persconferentie heeft de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel gewaarschuwd voor het gevaar van IS (Islamitische Staat). "IS laat elke terreurorganisatie ver achter zich", zei hij. Hij sluit ook niet uit dat zijn land ook in Syrië zal optreden tegen IS. In Irak voert de VS al bombardementen uit op IS.

Minister Hagel lijstte op zijn persconferentie nog eens de argumenten op van president Barack Obama waarom de VS tussenbeide is gekomen in het conflict in Irak.

De Amerikaanse adviseurs in Iraaks-Koerdistan moesten beschermd worden tegen de opmars van de terroristen van IS, er moest humanitaire hulp komen voor de meer dan 200.000 interne vluchtelingen in het gebied en de wreedheden tegenover minderheden zoals christenen en jezidi's en anderen moesten gestopt worden.

Hagel is tevreden dat het "momentum van de opmars van IS" nu gestopt is en dat de Mosul-dam in Iraaks-Koerdische handen is. Het doorbreken van die dam zou in heel Irak grote gevolgen gehad hebben, waarschuwde hij.

Toch is de strijd tegen IS niet voorbij, evenmin als de Amerikaanse tussenkomst en Hagel sloot zelfs niet uit dat de VS ook actie zou ondernemen aan de andere kant van de Syrische grens, waar IS ook grote gebieden controleert. Of er ook luchtaanvallen tegen IS in Syrië komen, zei hij niet, maar wel dat "alle opties ter zake open zijn".

Hoe dan ook blijft het regime van de Syrische leider Assad -die ook vecht tegen IS- "niet een oplossing, maar een onderdeel van het probleem in de regio, zelfs de kern van het probleem", zei Hagel en hij kreeg daarvoor de steun van stafchef generaal Michael Dempsey die ook aanwezig was.

"Gesofisticeerder en beter gefinancierd dan elke andere terreurgroep""

Hagel en generaal Dempsey waarschuwen ook dat IS een echt gevaar is, niet enkel voor Irak, maar voor het hele Midden-Oosten en voor de Verenigde Staten. "IS is veel gesofisticeerder en beter gefinancierd dan elke andere terreurgroep, ze laat elke terreurgroep ver achter zich", klonk het, waarmee hij ook duidelijk maakte dat IS een grotere bedreiging kan zijn dan Al Qaeda. "De groep combineert ideologie en een gesofisticeerde knowhow op vlak van militaire tactiek en strategie."

Hagel omschreef IS ook als "een bedreiging voor de zuidflank van de NAVO en Europa", maar verwees ook naar de brutale moord op de journalist James Foley en zelfs naar de eerdere ervaringen met de aanslagen van 9/11 in New York, Washington en Pennsylvania.

Hij waarschuwde dat de strijd tegen IS lang kan duren en vooral ideologisch is en zeker niet "ver van ons bed is". De VS zal een leidende rol spelen in die strijd, maar wel met de bondgenoten in Europa en elders, ook in het Midden-Oosten. Desnoods moet de begroting meer middelen voorzien voor die strijd, aldus de minister.

IS is overigens meer geworden dan een terreurgroep, zoals Al Qaeda eerder is, en wordt stevig gefinancierd en controleert nu ook een groot territorium. De persconferentie van minister Hagel en generaal Dempsey leek dan ook vooral een manier om de Amerikanen te waarschuwen dat het vertrek van de grondtroepen uit Irak en Afghanistan geen einde maakt aan het gevaar van terreur.

"12.000 vreemde jihadisten in Syrië"

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben zich in totaal 12.000 buitenlanders uit 50 landen aangesloten bij extremistische rebellengroepen in Syrië. Onder hen zouden ook 100 mensen met een Amerikaans paspoort zijn.

Dat wil niet zeggen dat die nog allemaal in Syrië zijn. Velen onder hen zijn achteraf teruggekeerd. Ook hebben niet al die strijders zich aangesloten bij de terreurgroep "Islamitische Staat" (IS), maar zijn er ook tal van lokale jihadistengroepen actief zoals het Nusrat-front dat zich beschouwt als de Syrische tak van Al Qaeda.

Het grote gevaar schuilt in de eventuele terugkeer van die jihadisten die dan mogelijk terreuraanslagen in de VS, Europa of elders zouden kunnen voorbereiden.