"Nieuwe afzetmarkten voor Belgisch fruit nodig"

De Limburgse fruittelers vragen subsidies om nieuwe uitvoermarkten te vinden. De fruitteelt in ons land wordt bedreigd door de boycot die Rusland getroffen heeft als reactie op de crisis in Oekraïne.

Rusland was de grootste afzetmarkt voor peren uit Limburg en het Hageland en vertegenwoordigde een marktaandeel van 60% voor peren. Onlangs kondigde Moskou evenwel aan dat het landbouwproducten uit het Westen zou boycotten.

Dat is erg vervelend omdat er net een massa fruit aan de Limburgse en Hagelandse bomen hangt. Voor sommige soorten zou het om een recordoogst gaan.

De fruittelers vragen nu subsidies van de overheid om nieuwe exportmarkten te vinden. Ze denken daarbij vooral aan de Verenigde Staten en Canada.

Nu gelden in die landen nog invoerbeperkingen tegen Belgisch fruit, maar er zijn onderhandelingen om die markten te openen. Volgens Johan Lieten van Voka-Limburg is het dossier van Canada het meest gevorderd en dat zou een deel van het probleem kunnen oplossen. Bij de onderhandelingen met de VS zijn nog zes andere landen betrokken.

Sommige fruitkwekers hadden eerder overwogen om het fruit niet te plukken omdat ze het anders toch niet kwijt kunnen. Bovendien kost fruit plukken ook geld.