Amerikaanse ebola-arts is genezen verklaard

Kent Brantly, de Amerikaanse arts die ebolapatiënten behandelde en zelf besmet werd met het virus, is genezen. Dat meldt het ziekenhuis in Atlanta waar de man werd verzorgd en waar hij nu is ontslagen. Brantly werd behandeld met het experimentele medicijn ZMapp. Uit bloedtesten blijkt nu dat hij het ebolavirus niet meer heeft.

Kent Brantly (33) werkte als arts in Liberia, West-Afrika. Hij verzorgde er ebolapatiënten, maar werd zelf besmet met het virus. Hij kreeg ZMapp toegediend nog voor hij uit Liberia werd geëvacueerd. De behandeling werd voortgezet in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Atlanta, waar Brantly in quarantaine verbleef. Brantly heeft het ziekenhuis nu mogen verlaten.

Samen met Brantly werd ook zijn collega Nancy Writebol (59) geëvacueerd en behandeld met ZMapp. Ook zij mag uit quarantaine, maar het is niet duidelijk of en wanneer zij het ziekenhuis mag verlaten.

Brantly en Writebol waren samen met de Spaanse missionaris Miguel Parejes (75) de eersten die behandeld werden met ZMapp. Parejes, die het medicijn iets later kreeg toegediend, overleed later toch aan de ziekte.

Het gebruik van ZMapp en andere experimentele medicijnen is niet onomstreden. De medicijnen werden nog niet getest op mensen. Het is dus nog niet duidelijk of er eventuele schadelijke bijwerkingen zijn en evenmin is bewezen dat ze ebola ook effectief bestrijden.

Twee weken geleden gaf de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toch haar fiat voor het gebruik van ZMapp. Intussen werden nog drie gezondheidswerkers behandeld met het medicijn. Ook zij lijken aan de beterhand. Het medicijn is echter slechts in zeer beperkte mate voorradig.