Berlijn, Londen en Parijs willen VN-waarnemingsmissie in Gaza

Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben een voorstel tot VN-resolutie uitgewerkt dat voorziet in een waarnemingsmissie van de Verenigde Naties in de Gazastrook. Ook de VS heeft zich bij het initiatief aangesloten. Men wil ook een volledige opening van de grensovergang naar de strook, aldus diplomatieke bronnen.
THE ASSOCIATED PRESS2014

Het voorstel tot resolutie dat op tafel ligt roept op tot een duurzaam staakt-het-vuren om een langdurige vrede tot stand te brengen. Ook roept het op tot het opheffen van de economische en humanitaire beperkingen voor Gaza en de terugkeer van het gezag over de regio naar de Palestijnse Autoriteit.

Tegelijk is sprake van een wapenembargo voor Gaza, uitgezonderd voor wapenverkoop goedgekeurd door de Palestijnse Autoriteit. En de resolutie voorziet in veiligheidsgaranties voor Israël en een actievere betrokkenheid van de Europese Unie in de regio.

Volgens waarnemers zou Israël open staan voor het Europese initiatief, al is onduidelijk of de tekst ook werkelijk ter stemming zal worden voorgelegd in de Veiligheidsraad, waar ook al een Jordaanse tekst besproken wordt. Een diplomatieke bron binnen de VN meldde dat Israëlische en Palestijnse functionarissen al los van elkaar gesuggereerd hebben dat een initiatief van de Veiligheidsraad handig zou zijn om hun achterban over de streep te trekken om de maatregelen te aanvaarden die nodig zijn om het conflict te beëindigen. Bij het recente conflict zijn al meer dan 2.000 Palestijnen en 67 Israëli's om het leven gekomen.