Hamas waarschuwt buitenlandse luchtvaartmaatschappijen

De Palestijnse verzetsorganisatie Hamas heeft de buitenlandse luchtvaartmaatschappijen opgeroepen om niet meer te landen op de luchthaven van Tel Aviv in Israël. Vanaf deze morgen zou die luchthaven namelijk onder extra bedreiging komen van Hamas. Voorlopig wordt evenwel geen gehoor gegeven aan die bedreiging. Alle vluchten tussen Zaventem en Tel Aviv gaan vandaag dan ook gewoon door.
2014 Getty Images

Wat de bedreiging precies inhoudt, is niet duidelijk, maar Hamas heeft naar eigen zeggen alvast enkele raketten richting de luchthaven Ben Goerion afgeschoten. Abou Obeida - de woordvoerder van de gewapende tak van Hamas - heeft de maatschappijen dan ook aangeraden om voorzichtig te zijn want volgens hem is het luchtruim boven Israël niet meer veilig, ook niet voor gewone burgervluchten.

Vorige maand sloeg nog een raket van Hamas in nabij de luchthaven Ben Goerion. Verschillende luchtvaartmaatschappijen beslisten toen om tijdelijk niet meer te vliegen op Tel Aviv. Voorlopig is dat nu nog niet aan de orde.

"Wij hebben gisteravond en vannacht de situatie heel grondig geëvalueerd en daaruit hebben wij kunnen afleiden dat de vluchten uit Brussel naar Tel Aviv kunnen doorgaan op een veilige en verantwoorde manier. In de luchthaven en het luchtruim van Tel Aviv zijn heel wat extra maatregelen genomen, maar die worden niet publiek gemaakt om veiligheidsredenen", laat Hans Vanhaelemeesch van Jetairfly weten.