Justitie en veiligheid hoog op de formatieagenda

De kandidaat-regeringspartijen hebben vandaag over maatregelen in verband met justitie en veiligheid onderhandeld. De hoofdbrok was de problematiek rond de Syriëstrijders. In de formateursnota staat dat er een nieuwe nationale task force moet komen, om dat probleem in te dijken.

MR-onderhandelaar Didier Reynders pleit voor een versterkte aanpak van de radicalisering en verwijst naar de executie van de Amerikaanse journalist James Foley door Islamitische Staat (IS). "We zijn allemaal zeer geschokt door de beelden van de Islamitische Staat", zegt hij.

Reynders waarschuwt dat de situatie niet alleen gevaarlijk is voor de bevolking in Irak en Syrië, maar ook voor Europa. Daarom wil hij meer repressieve en preventieve maatregelen.

Op het vlak van justitie is er ook sprake van om de wet op de voorlopige invrijheidstelling nogmaals te verstrengen zodat misdadigers langer in de cel blijven.