Kelners Brussels restaurant plegen maandenlang fraude met kredietkaarten

Een kelner van een restaurant in de Brusselse Korte Beenhouwersstraat is samen met zijn broer door de onderzoeksrechter aangehouden omdat ze maandenlang kredietkaarten van buitenlandse klanten gekopieerd hadden en vervolgens aankopen hadden gedaan met nagemaakte kaarten. Ook een tweede kelner van hetzelfde restaurant was bij de fraude betrokken, maar werd na verhoor vrijgelaten.

Een paar maanden geleden kwam de zaak aan het licht toen kredietkaartbeheerder ATOS Worldline gecontacteerd werd door heel wat klanten uit Amerika, Azië en Afrika in verband met aankopen in Brussel die zij nooit gedaan hadden. Toen de gsm's, iPhones, computers en andere dure elektronica in de loop van de maand mei in verschillende winkels in Brussel, Bergen en Luik gekocht werden, hadden die toeristen ons land al lang weer verlaten.

Het spoor leidde uiteindelijk naar een restaurant in de Korte Beenhouwersstraat. Uit videobeelden, vouchers en aankoopfacturen die bij de verschillende handelszaken werden opgevraagd, bleek dat twee kelners van dat restaurant, net als de broer van een van hen, de verdachte aankopen hadden gedaan.

Zij kozen er de kredietkaarten zonder elektronische chip van de buitenlandse klanten uit om er tijdens de betalingsoperatie de magneetstrip van te kopiëren. Nadien was het met een computer eenvoudig om de gegevens van de kaarten op eigen blanco kaarten te kopiëren.

Het drietal was al maanden met de fraude bezig. Bij de huiszoeking werden de gegevens van honderden gekopieerde kaarten aangetroffen.