Kleurstof karamel mogelijk schadelijk in voeding

Karamel zoals die in frisdranken en voedingsmiddelen is verwerkt, is niet onschadelijk. Dat zegt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP). Aan het basisrecept van karamel - suiker gesmolten in water - worden vaak ammoniak, sulfieten of beide toegevoegd, waardoor karamel "een warme kleur en overheerlijke geur en smaak" krijgt. Nadeel is dat bij het opwarmen nieuwe, "neomorfe", stoffen ontstaan, die in grote dosissen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Vier van die neomorfe stoffen met toxisch vermogen werden onderzocht door het WIV-ISP. Die vier stoffen behoren tot dezelfde categorie van chemische producten, maar vertonen een verschillend toxicologisch profiel. THI is een stof die de immunitaire reacties van het organisme belet te werken zoals het hoort, 2-MEI en 4-MEI zijn geklasseerd als "mogelijk kankerverwekkende stoffen" en 5-HMF heeft een hoog toxicologisch vermogen.

De concentratie van die stoffen wordt wel gemeten bij de productie van karamel, maar niet meer wanneer de karamel in de voedingsmiddelen is verwerkt. Voor neomorfen in het uiteindelijke voedingsmiddel zijn er ook nog geen drempelwaarden.

Uit onderzoek van het WIV-ISP blijkt dat die neomorfen ook in een dertigtal geteste voedingsproducten, zoals frisdranken, bieren en sauzen, zitten. "Uit eerder onderzoek is gebleken dat die neomorfen voor volwassenen weinig risico inhouden. Hoe dat bij kinderen, die veel verwerkte producten consumeren, zit, is nog onduidelijk. Daarvoor, en ook om een drempelwaarde te bepalen, is nog meer onderzoek nodig."

"Karamel is veilig"

"Karamel is een van de meest onderzochte voedingsbestanddelen en verschillende agentschappen voor de veiligheid van de voedselketen, waaronder de European Food Safety Authority (EFSA), bevestigen dat er vandaag geen enkele reden is om de veiligheid van karamel in twijfel te trekken", meldt FEVIA, de federatie van de voedingsindustrie. De federatie betreurt dat het WIV-ISP ongerustheid creëert met haar voorbarige communicatie.