Leider militaire junta wordt premier van Thailand

Generaal Prayuth Chan-ocha is de nieuwe premier van Thailand. Hij was de enige kandidaat die door het parlement kon worden benoemd tot premier. Prayuth Chan-ocha is de leider van de militaire junta die in mei een staatsgreep pleegde, na maandenlange politieke onrust en protesten in het land.

Prayuth Chan-ocha zal nu een nieuwe regering samenstellen die politieke hervormingen moet doorvoeren in Thailand. In principe vervult de generaal een interim-rol als premier, het is de bedoeling dat het leger tegen eind volgend jaar verkiezingen zal organiseren.

Eind mei pleegde de junta een staatsgreep na maandenlange politieke onrust en protesten tegen de later afgezette premier Yingluck Shinawatra. Met de coup wou het Thaise leger de orde terugbrengen in het land.

Eind vorige maand stelde de junta nog een nieuw parlement samen, grotendeels met namen uit het leger. Dat parlement heeft generaal Prayuth Chan-ocha nu aangesteld als nieuwe premier van Thailand. De generaal kreeg het vertrouwen van 191 leden, drie parlementariërs onthielden zich.