Loonakkoord tussen Met Opera en toneelknechten

Na maandenlange onderhandelingen is er in New York een loonakoord gesloten tussen het Metropolitan Opera House en haar personeel. Details over het akkoord ontbreken nog, maar volgens Amerikaanse media zou er vooral bespaard worden bij het management.

De onderhandelingen werden in februari opgestart en gingen voornamelijk over een loonsverlaging voor het personeel. Algemeen directeur Peter Gelb eiste een verlaging van 17 procent, omdat productiekosten bleven stijgen terwijl het aantal toeschouwers aan het dalen is. Gelb werd dan weer door de vakbonden verweten dat hij miljoenen heeft verspild aan geflopte producties.

Diezelfde vakbonden vertegenwoordigen ongeveer 2.500 koorzangers, orkestleden, toneelknechten en decorbouwers van het operahuis. Zij kunnen nu weer ongestoord toegang krijgen tot hun werk.

De repetities gaan na het akkoord gewoon door en het startschot voor het nieuwe operaseizoen wordt gegeven op 22 september. Dan staat "Le nozze di Figaro" van Mozart op het programma