Marina Silva bekrachtigd als kandidate bij Braziliaanse presidentsverkiezingen

De Braziliaanse Socialistische Partij heeft Marina Silva officieel naar voren geschoven als haar nieuwe kandidate voor de presidentsverkiezingen van 5 oktober. Silva vervangt Eduardo Campos, die vorige week het leven liet bij een vliegtuigcrash nabij Sao Paulo.

Silva staat bekend als groene voorvechtster. Ze was minister van Milieu onder oud-president Luiz Inacio Lula da Silva en wou eigenlijk met haar partij "Red Sustentabilidade" aan de stembusgang deelnemen. Ze slaagde er echter niet in tijdig de nodige handtekeningen te vergaren en sloot zich dan maar als running mate bij Campos aan. Silva krijgt nu parlementslid Beto Albuquerque als running mate.

De aanduiding van de 56-jarige Silva verandert de toon van de Braziliaanse campagne, die deze week officieel op gang is getrokken. Silva is een bekend gezicht met een degelijke reputatie en heeft electorale aantrekkingskracht. Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2010 haalde ze als groene kandidate bijna 20 procent van de stemmen.

In een maandag gepubliceerde peiling wordt Silva 21 procent van de stemmen toegedicht. Ze zou daarmee beter doen dan senator Aecio Neves van de Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij. Aftredend president Dilma Rousseff van de Arbeiderspartij blijft de dans leiden met 36 procent van de stemmen. In een tweede ronde zou de 66-jarige presidente mogelijk wel het pleit verliezen van Silva, aldus de peiling.

Meest gelezen