Minister Davutoglu wordt premier van Turkije

In Turkije is minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu door de regeringspartij AKP voorgedragen als nieuwe kandidaat-premier. Hij zou Recep Tayyip Erdogan moeten opvolgen, die onlangs verkozen is tot president.

Erdogan is al premier sinds maart 2003 en behoort tot de moslimpartij AKP. Begin deze maand werd Erdogan verkozen tot president.

Zijn partij heeft nu minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu voorgesteld als nieuwe premier. Gezien de meerderheid van de AKP in het parlement zal Davutoglu wellicht de post van premier krijgen.

Ahmet Davutoglu is 55 en zit sinds 2009 op Buitenlandse Zaken. Daarvoor was hij de belangrijkste adviseur van Erdogan. Onder zijn invloed poogde Turkije zich meer en meer te profileren als een regionale grootmacht in het Midden-Oosten.

Zo stond Turkije erg kritisch tegenover het regime van voormalig dictator Moe'ammar al-Khaddafi in Libië. Hij ging ook een paar keer in de clinch met voormalig bondgenoot Israël over de situatie in de Gazastrook. Wel kreeg Davutoglu vaak het verwijt dat hij de invloed van Turkije in de regio opnieuw wou uitbreiden en werd hij een "neo-ottomanist" genoemd.

Opvallend is ook dat Davutoglu als eerste Turkse minister heeft toegegeven dat de Armeense genocide van 1915 "onmenselijk" was. Turkije heeft lange tijd de moordpartij op de Armeniërs in de Eerste Wereldoorlog ontkend.