Petitie vraagt aandacht voor ziekte van Lyme

Al meer dan 20.000 mensen hebben een petitie ondertekend, waarin wordt opgeroepen de problematiek van de ziekte van Lyme en andere onverklaarbare aandoeningen op te nemen in het regeerakkoord. De petitie is vanmorgen overhandigd aan de twee coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR).
Blijft een besmetting door een teek lang onopgemerkt blijft, kan de ziekte van Lyme optreden.

Het waren John Crombez (SP.A) en Nele Lijnen (Open VLD) die enkele maanden terug de petitie opstartten. Voor Crombez zat er ook een persoonlijke kant aan het verhaal. Zijn eigen broer is immers een van de duizenden Lyme-patiënten in ons land, maar is intussen aan de beterhand. Lijnen diende al resoluties over de problematiek in.

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door een tekenbeet. Wanneer een besmetting optreedt en die snel wordt vastgesteld, kan een antibioticakuur soelaas brengen. Maar wanneer dat niet het geval is en de bacterie lange tijd onopgemerkt in het lichaam aanwezig is, kan chronische Lyme optreden. Het probleem is dat de testen daarvoor in ons land niet accuraat zijn, legt Lijnen uit. Ze geven namelijk vaak een vals negatief resultaat. In tegenstelling tot een Duitse test, die wel betrouwbare resultaten zou geven.

Elly Vandervorst, een patiënte die de petitie mee kwam overhandigen, pleitte ervoor die test ook in ons land te erkennen. Zelf werd Vandervorst in april 2011 ziek, maar volgde pas in januari 2013 de diagnose. Ze getuigde over hoe ze getroffen werd door zware vermoeidheid en felle spier- en gewrichtspijnen, waardoor ze een tijdlang niet meer kon werken. "Betrouwbare tests invoeren zou heel veel mensen leed kunnen besparen", stelde ze. Volgens Lijnen kost zo'n test 180 euro.

Crombez stelde achteraf "zeer erkentelijk" te zijn dat de coformateurs even naar hun vragen wilden luisteren. "Ze willen het ter harte nemen. Ze weten dat het om een groot probleem gaat en dat een positief antwoord mogelijk is", aldus Crombez.