Rusland sluit vier McDonald's-restaurants in Moskou

De Russische voedselautoriteit heeft vier vestigingen van de Amerikaanse fastfoodketen McDonald's in de Russische hoofdstad Moskou gesloten. Dat meldt het Russische persagentschap ITAR-TASS. De voedselautoriteit heeft naar eigen zeggen verschillende inbreuken op de hygiëneregels vastgesteld. Rusland ontkent dat de actie iets te maken heeft met de westerse sancties tegen het land.

Sinds de spanningen tussen Rusland en het Westen door de crisis in Oekraïne en de economische sancties, staat McDonald's -symbool van de Amerikaanse aanwezigheid in de rest van de wereld- kennelijk onder verhoogde controle van de Russische autoriteiten. Eerder was het Russische voedselagentschap al een onderzoek gestart naar de kwaliteit van de producten die McDonald's gebruikt.

Tegen de betrokken restaurants in Moskou is een administratieve rechtszaak gestart, nadat de voedselautoriteit er tijdens controles "verschillende inbreuken op de hygiëneregels heeft vastgesteld".

 Onder de getroffen vestigingen is ook de historische McDonald's op het Poesjkinplein, dat in 1990 de deuren opende als eerste westerse fastfoodrestaurant in de toenmalige Sovjet-Unie (zie Twitterberichtje onderaan). In totaal zijn er in heel Rusland zo'n 435 restaurants van McDonald's, maar die op het Poesjkinplein is nog steeds het meest populaire.

De hoofdzetel van McDonald's in Illinois, Verenigde Staten, neemt akte van de beslissing van de Russische voedselautoriteit. "We bestuderen van dichtbij de documenten van de Russische autoriteiten om te zien wat we kunnen doen om de restaurants zo snel mogelijk te heropenen", klinkt het in een mededeling.

Intussen voert de Russische voedselautoriteit over het hele land extra controles in McDonald's-restaurants. Een specifieke reden voor die voedselcontroles wordt niet gegeven. Nog de hele maand overigens staat de Amerikaanse fastfoodketen op de agenda van de Russische voedselinspecteurs.