Scheurtjes in romp van drie Belgische F-16's

In drie Belgische F-16's zijn scheurtjes vastgesteld in de romp van het toestel. Dat meldt de Belgische luchtmacht. Het gaat evenwel enkel om opleidingstoestellen, waar twee piloten in kunnen, en niet om de reguliere gevechtsvliegtuigen. Ons land heeft tien van die toestellen. De beschadigde toestellen zijn intussen hersteld.
Met de gewone F-16's - zoals hier in Afghanistan - zou er geen probleem zijn.

Vorige maand hadden de Amerikanen bij hun toestellen dergelijke scheurtjes opgemerkt. Ze adviseerden landen met dezelfde tweezitstoestellen om hun vloot te controleren.

"We hebben de problemen geïdentificeerd bij drie toestellen en die zijn gerepareerd", zegt generaal Claude Van de Voorde van de luchtmacht. "Nu is er voor de hele F-16-vloot een opvolgingsprogramma: om de 20 uur worden de vliegtuigen extra geïnspecteerd."

Naast de tien opleidingstoestellen heeft ons land ook nog zo'n 50 gewone gevechtsvliegtuigen. De Belgische F-16's zijn gemiddeld 30 jaar oud.

Onder meer ook Nederland, Denemarken, Noorwegen en Israël zijn opgeroepen om hun vloot te inspecteren. De oorzaak van het probleem is nog niet bekend.