Ten minste 70 doden door mysterieuze ziekte in Congo

In de Evenaarsprovincie, in het noorden van Congo, zijn ten minste 70 mensen overleden aan een soort darmontsteking die zware bloedingen veroorzaakt. 592 mensen hebben de ziekte opgelopen. Gisteren werd nog gevreesd dat het ging om een uitbraak van ebola, maar dat is vandaag formeel ontkend door de Wereldgezondheidsorganisatie.

De ziekte is uitgebroken in de buurt van het dorp Boende, een 300-tal kilometer ten oosten van de stad Mbandaka. Volgens de VN-radiozender Okapi krijgen zieken hevige diarree, hoge koorts en moeten ze overgeven.

Teams van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn ter plaatse en hebben stalen verzameld die ze in een speciaal labo in de hoofdstad Kinshasa zullen laten analyseren.

In afwachting heeft minister van Volksgezondheid Kabange Numbi beslist om extra dokters en verplegers naar de getroffen regio te sturen. Ook Artsen Zonder Grenzen stuurt een speciaal team.