Vlaams Bouwmeester organiseert debat over toekomst

Op 18 september vindt in deSingel in Antwerpen een publiek debat plaats over de toekomst van het Vlaams Bouwmeesterschap. Ondertussen circuleert er ook een petitie die ervoor pleit om het instituut Vlaams Bouwmeester een waardige doorstart te geven. Die wist op twee dagen tijd al meer dan 3.000 handtekeningen te verzamelen.
Peter Swinnen, de huidige Vlaams Bouwmeester

In het nieuwe Vlaamse regeerakkoord staat dat de Vlaams Bouwmeester vervangen wordt door een tijdelijk samengesteld college van adviseurs uit het architecturale middenveld. Dat team zou vallen onder het departement Ruimtelijke Ordening.

Die beslissing maakte veel reacties los, zowel bij beroepsorganisaties, universiteiten en individuele architecten. Ze zou de onafhankelijkheid van de Vlaams Bouwmeester op de helling zetten. Ook de nieuwe Vlaamse minister van Cultuur, Sven Gatz, betreurde de hervorming.

Het team van de Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuur Instituut organiseren nu op 18 september een debat in deSingel over de toekomst van het Vlaams Bouwmeesterschap. Vertegenwoordigers uit verschillende geledingen van de Vlaamse architectuur (praktijk, cultuur, beleid en wetenschap) zullen er hun mening geven. 

Petitie verzamelt al meer dan 3.000 handtekeningen

Ondertussen circuleert er een petitie die pleit voor een waardige doorstart van de Vlaams Bouwmeester. De petitie kon op twee dagen tijd al meer dan 3.000 handtekeningen verzamelen. Bij de ondertekenaars staan bekende architecten zoals Rem Koolhaas, Stéphane Beel, Paul Robbrecht en Hilde Daem, maar ook namen uit de politieke en culturele wereld, zoals Stefaan De Clercq, Vera Dua, Inge Vervotte, Anne Teresa De Keersmaeker, Chris Dercon, Anne Provoost en David Van Reybrouck.

Volgens de ondertekenaars wordt de kwaliteit van onze leefomgeving en van de architectuurpraktijk in Vlaanderen op verschillende fronten bedreigd als het bouwmeesterschap wordt uitgehold. Ze pleiten ervoor dat de Bouwmeester onafhankelijk blijft en verzetten zich tegen het idee om te werken met een tijdelijk samengesteld college van adviseurs dat valt onder het departement Ruimtelijke Ordening.

"Wij protesteren met klem tegen het voornemen om zomaar, zonder enige evaluatie, komaf te maken met de bestaande werking en met de positieve dynamiek die op 15 jaar tijd is ontstaan", klinkt het. "Drie Vlaamse Bouwmeesters hebben Vlaanderen en de Vlaamse overheid architecturaal en cultureel zeer sterk op de kaart gezet."