VN-Veiligheidsraad dringt aan op hervatting onderhandelingen tussen Israël en Palestijnen

De VN-Veiligheidsraad heeft Israël en de Palestijnen opgeroepen om de onderhandelingen over een duurzame wapenstilstand in de Gazastrook te hervatten.

In een tussenkomst op televisie verklaarde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu intussen dat de militaire operatie wordt voortgezet tot de raketaanvallen uit de Gazastrook stoppen.
"We zullen niet stoppen tot we volledige veiligheid en rust kunnen bewerkstelligen voor de inwoners van het zuiden en voor alle burgers van Israël", zo verklaarde Netanyahu. De premier sloot een grondoffensief niet uit en vergeleek de Palestijnse beweging Hamas met Islamitische Staat, de ultraradicale soennitische groepering die grote delen van Syrië en Irak controleert.

Ook vanuit de geledingen van Hamas klinkt harde taal. Woordvoerder Fawzi Barhoem zei dat de Israëli's zich moeten opmaken voor "zware tijden zoals ze die nooit eerder meegemaakt hebben". De echtgenote en zoon van Hamas-leider Mohamed Deif behoorden tot de minstens 21 Palestijnen die woensdag om het leven kwamen bij Israëlische luchtaanvallen. De gewapende arm van Hamas stuurde woensdagavond nog een waarschuwing aan buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die Tel Aviv aandoen.

Nog voor het verstrijken van het tijdelijke staakt-het-vuren op dinsdagavond was het geweld opnieuw losgebarsten en liepen de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen in de Egyptische hoofdstad spaak. In een unaniem goedgekeurde verklaring spraken de vijftien leden van de Veiligheidsraad woensdag hun steun uit voor het Egyptische initiatief en riepen ze de partijen op om een escalatie van het conflict te vermijden, onmiddellijk een humanitair staakt-het vuren in acht te nemen en de onderhandelingen over een duurzame wapenstilstand te hervatten.