Worden gewone vensters in de toekomst heuse zonnepanelen?

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd een kleurloze en transparante plastic te creëren die zonlicht in elektriciteit kan omzetten. De plastic kan gewone, doorschijnende vensters op termijn tot zonnepanelen omvormen.

Klassieke zonnepanelen zijn dan wel een zegen voor de productie van groene energie, een lust voor het oog zijn ze bezwaarlijk te noemen.

Mogelijk kan zonne-energie in de toekomst wél esthetisch verantwoord worden gewonnen dankzij een nieuwe uitvinding van wetenschappers verbonden aan de Michigan State University in de VS.

Zij zijn erin geslaagd een zogenoemde transparante lichtgevoelige zonneconcentrator te ontwikkelen. Concreet komt de innovatie neer op een dunne, volstrekt kleurloze en doorschijnende plastic laag die organische moleculen bevat.

Die laatste absorberen onzichtbare golflengtes van licht, met name uv-licht en infraroodlicht. De moleculen leiden het onzichtbare licht naar de rand van het plastic oppervlak waar het in elektriciteit wordt omgezet.

Smartphones

De toepassingen van deze uitvinding laten zich raden. Omdat het materiaal zichtbare kleuren uit het lichtspectrum ongemoeid laat, is het én doorschijnend én kleurloos en kan het bijvoorbeeld op vensters worden aangebracht. Die veranderen op die manier ongemerkt in zonnepanelen. Ook het scherm van een smartphone kan op onzichtbare wijze elektriciteit gaan genereren.

Toch is de concrete toepassing van het materiaal niet voor morgen. Grootste probleem momenteel is de geringe energie-efficiëntie van amper 1%. De wetenschappers proberen die nu op te drijven tot zo'n 5%.

Meer details over de uitvinding staan te lezen in het tijdschrift Advanced Optical Materials.