Zin in verse basilicum? Toch maar opletten!

Bepaalde darmbacteriën, zoals E.coli en salmonella, overleven op verse basilicum die op verschillende temperaturen bewaard wordt. Het eten van verse, niet-verhitte basilicum kan dus gezondheidsrisico's inhouden. Dat blijkt uit onderzoek van biowetenschapper Jolien Boussemaere (UGent) in haar masterscriptie.

Met een overlevingsstudie, waarbij bepaalde E. coli en salmonellabacteriën op verse basilicum werden aangebracht, bleek dat die zeven dagen bij 22 graden overleefden en acht dagen bij 7 en 15 graden Celsius, en dat ondanks het feit dat basilicum een bewezen antibacteriële werking heeft door de aanwezigheid van essentiële oliën.

"Indien verse basilicum besmet zou zijn met E.coli O157 of Salmonella Thompson en Typhimurium, kunnen deze ziekteverwekkers overleven gedurende een normaal proces van transport, distributie en opslag door de consument", zegt Boussemaere. "De infectieve dosis van de ziekteverwekkende kiemen zal variëren van de bacteriële stam, de gezondheidstoestand van de consument en de niveaus waarin salmonella aanwezig is. Net omdat het gaat om een kant-en-klaar-product, dat meestal niet verhit wordt voor consumptie, houdt de goede overleving van deze pathogenen een (beperkt) risico op voedselinfecties in."

Om besmetting te voorkomen, wijst Boussemaere op het belang van goede hygiënische werkpraktijken van riek tot vork.