1 op de 5 Vlaamse baby's komt via keizersnede ter wereld

Eén op vijf kinderen in Vlaanderen is vorig jaar via een keizersnede ter wereld gekomen. Dat schrijft De Standaard. Volgens Johan Van Wiemeersch van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) is "20 procent volledig aanvaardbaar binnen de moderne verloskunde".

Volgens Hendrik Cammu, gynaecoloog en voorzitter van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE), is het aantal keizersneden van 11 procent in 1991 gestegen tot 19,2 procent in 2006. "Sinds 2006 flirtten we met de kaap van de 20 procent zonder ze te overschrijden", aldus Cammu.

Gynaecoloog Van Wiemeersch van de VVOG vindt dat cijfer zeker niet abnormaal hoog. "20 procent keizersnedes is volledig aanvaardbaar binnen de moderne verloskunde", zei hij in "De ochtend" op Radio 1. "Met dat cijfer zitten we trouwens mooi op het gemiddelde van de Europese klas."

Hoeveel keizersneden op verzoek gebeurden, en dus zonder dat er een medische reden voor is, is onduidelijk. Maar 15 procent van de Vlaamse gynaecologen zou bereid zijn op zo'n verzoek in te gaan, citeert De Standaard De Artsenkrant. Bijna evenveel gynaecologen (13,7%) zouden ook ingaan op de vraag van zwangere vrouwen om de bevalling in te leiden. Volgens Van Wiemeersch zit de angst van gynaecologen voor rechtszaken daar zeker voor iets tussen. "Als een arts niet ingaat op de vraag om een keizersnede en er loopt iets mis bij de gewone bevalling, dan is de stap naar een rechtszaak snel gezet."

"Ik begrijp niet dat vrouw kiest voor thuisbevalling"

In "De ochtend" liet Van Wiemeersch ook geen twijfel bestaan over hoe hij over thuisbevallingen denkt. "Als gynaecologenvereniging hebben we ons daar altijd tegen verzet. Ik begrijp niet dat vrouwen vandaag de dag nog voor een thuisbevalling kiezen."