570.945 euro uit Globalisatiefonds EU voor Ford Genk

De Europese Commissie wil 570.945 euro vrijmaken om enkele honderden ontslagen werknemers van Ford Genk aan een nieuwe baan te helpen. Het geld is ook bedoeld voor mensen van onderaannemers van Ford in Genk.

De Belgische overheid had de EU om steun gevraagd om 479 werknemers van Ford Genk en enkele onderaannemers op te leiden en te begeleiden naar een nieuwe baan.

Dat kost in totaal 1,14 miljoen euro en EU-commissaris voor Werk Laszlo Andor is bereid om daar 570.945 euro bij te dragen. Dat geld komt uit het Europese fonds om de gevolgen van de globalisering van de wereldeconomie op te vangen.

De ministerraad en het Europees Parlement moeten de maatregel evenwel nog goedkeuren. De werknemers die bij het project betrokken worden, zijn diegenen die niet met brugpensioen kunnen en slecht geplaatst zijn om een nieuwe baan te vinden.

Eind dit jaar zou Ford in Genk de deuren sluiten. Daardoor verliezen alle 4.300 werknemers hun baan evenals nog eens 5.000 mensen bij toeleveranciers in de buurt. Ford Genk is de grootste werkgever in Limburg. Het is na Opel Antwerpen de tweede autofabriek die in korte tijd in ons land sluit.