"Het regent binnen en cipiers gedragen zich als cowboys"

Zeventien gedetineerden van de gevangenis van Beveren klagen in een open brief over het gloednieuwe complex. "Het regent binnen en de cipiers gedragen zich als cowboys", schrijven ze. De gevangenisdirectie is niet onder de indruk.

De gevangenis in Beveren werd in maart van dit jaar geopend. Gloednieuw dus, maar enkele maanden regent het al klachten. 17 gedetineerden hebben die nu geuit in een open brief. "Ondanks het nog maar 5 maanden open zijn van de inrichting, giert de wind door spleten en kieren, in sommige cellen stroomt het water bij regenval langs de muren naar beneden zodat gedetineerden verplicht worden op de grond te slapen", schrijven de gedetineerden. 

Maar niet alleen de infrastructuur is de gevangenen een doorn in het oog, ook op het reglement en het gedrag van de cipiers valt volgens hen heel wat aan te merken.  "Er is wanorde en willekeur, beambten spreken elkaar tegen. En richtlijnen die de directie uitvaardigt, worden door cipiers met de voeten getreden. Zij stellen zich door uiterlijke kenmerken en gedragingen eerder op als "cowboys" op missies dan als PBA's (penitentiair bewakingsassistent, red.).

Ook de socialistische vakbond ACOD zou al verschillende klachten over het complex hebben ontvangen. "Deze gevangenis is gewoon te vroeg geopend", zegt vakbondsman Robby De Kaey in Het Nieuwsblad. "Dat moest en zou nog voor de verkiezingen gebeuren. Daardoor is het gebouw te weinig getest en gecontroleerd."

De gevangenisdirectie is echter niet onder de indruk. "Tja, dat ze hier niet graag zijn. Het blijft natuurlijk een gevangenis", reageert directeur Wim Adriaenssen. Volgens hem was er inderdaad waterinsijpeling in sommige cellen, maar kregen de betrokkenen de kans om te verhuizen. En het regime vlot draaiende krijgen, vraagt volgens hem nu eenmaal wat tijd.