"Russisch konvooi moet weg of..."

Zowat overal in de wereld wordt negatief gereageerd nadat een Russisch hulpkonvooi zonder toestemming van Oekraïne dat land is binnengereden. De Verenigde Staten dreigen met nieuwe sancties tegen Rusland.
AP2014

Al een week staan 270 vrachtwagens met hulpgoederen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne. De regering in Kiev wou hen niet binnenlaten uit vrees dat het om een dekmantel ging om pro-Russische rebellen in Oekraïne te bevoorraden.

Vandaag zijn 70 Russische vrachtwagens zonder toestemming van de Oekraïense regering het land binnengereden. Ze zouden begeleid worden door pro-Russische rebellen. Het konvooi zou intussen aangekomen zijn in de stad Loegansk die belegerd wordt door het Oekraïense leger.

Het regime in Kiev noemt het initiatief van Rusland "een directe invasie". Hoe dan ook dreigt nu een nieuwe escalatie van het geweld in Oost-Oekraïne. Een eventuele Oekraïense aanval op het konvooi zou het Russische leger wel eens direct bij het conflict kunnen betrekken.

Voorlopig roept Kiev zijn bondgenoten op het eenzijdige Russische initiatief te veroordelen om het hulpkonvooi toch Oekraïne binnen te sturen.

VS dreigen met nieuwe sancties

Wereldwijd wordt intussen de intocht van het konvooi veroordeeld. De Verenigde Staten eisen dat het konvooi Oekraïne onmiddellijk opnieuw verlaat. Zo niet dreigen er meer sancties, waarschuwt Washington.

Ook NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen zegt dat de intocht zonder Oekraïense toestemming de situatie in het land enkel maar kan verslechteren. Dat is ook de mening van VN-topman Ban Ki-moon en van de Europese Unie.