Belgische C130 met humanitaire hulp naar Irak

De regering-Di Rupo van lopende zaken heeft beslist om een C130-transportvliegtuig met humanitaire hulp naar het noorden van Irak te sturen. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bevestigt dat daarover een politiek akkoord is bereikt, maar Defensie heeft beslist dat het toestel om veiligheidsredenen voorlopig niet vertrekt.

"Wij starten met zo een aantal producten voor Irak", zegt Reynders, "bijvoorbeeld geneesmiddelen en voedselproducten. Maar nu is er een logistiek probleem om te weten wanneer, maar dat is een taak van defensie."

Defensie kijkt voorlopig de kat uit de boom, want er is nog een probleem met de veiligheid. De Iraakse overheid heeft gevraagd dat de Belgische C130 eerst naar Bagdad zou vliegen, en dan pas naar Erbil.