Burgeroorlog Syrië eiste al meer dan 191.000 levens

Sinds het begin van het conflict in Syrië zijn al meer dan 191.000 mensen omgekomen. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. De laatste keer dat de VN cijfers vrijgaf, in juli 2013, stond de teller nog op ruim 100.000 doden. Volgens VN-Mensenrechtencommissaris Navi Pillay is het cijfer nu aanzienlijk hoger omdat er ook eerdere moorden zijn meegerekend.

De cijfers hebben betrekking op de periode maart 2011-april 2014. Het exacte dodenaantal bedraagt nu 191.369.

"Zoals in het rapport vermeld staat, gaat het waarschijnlijk om een tragische onderschatting van het werkelijke totale aantal slachtoffers in de eerste drie jaar van dit moorddadige conflict", aldus de Mensenrechtencommissaris van de VN.

Pillay had ook kritiek voor de "verlammende houding" van het Westen in het conflict. "Met de aanwezigheid van zoveel andere gewapende conflicten in de wereld, is Syrië onder de internationale radar verdwenen", stelt Pillay.

Het Mensenrechtencommissariaat had in januari nog laten weten dat het de dodentol niet meer bijhield wegens een gebrek aan informatie vanop het terrein. Het is niet duidelijk waarom het nu wel met nieuwe cijfers voor de dag komt. Gisteren liet het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten nog weten dat er volgens zijn gegevens sinds het begin van het conflict 180.000 doden gevallen waren.