Dichter en uitgever André Balthazar is overleden

Dichter en uitgever André Balthazar (80) is overleden. Hij was een van de grote namen in de Belgische surrealistische beweging. Hij was dichter, schrijver, uitgever en directeur van het Centre de la Gravure et de l'Image imprimée in La Louvière.

Joëlle Milquet, de minister van Cultuur van de Franse gemeenschap, omschrijft hem als een warm man, gezegend met een schertsende geest en een inventiviteit zonder grenzen. "Hij laat een belangrijk oeuvre na, zowel als schrijver als als uitgever."

In 1957 richtte André Balthazar samen met kunstenaar Pol Bury het tijdschrift Daily-Bul op om het ideeëngoed van bewegingen als CoBrA en het Belgische surrealisme te verspreiden. Er werden teksten in gepubliceerd van onder anderen Christian Dotremont, Pierre Alechinsky en Achille Chavée. Daily-Bul is ook de naam van de uitgeverij die Balthazar oprichtte.

André Balthazar werd geboren op 7 januari 1934. Hij volgde een opleiding Romaanse filologie aan de Vrije Universiteit van Brussel en ging daarna lesgeven. Door zijn vriendschap met Bury en Chavée raakte hij geïnteresseerd in het surrealisme, de CoBrA-beweging en de abstracte kunst. Zijn debuut als dichter, "La personne du singulier" dat uitkwam in 1963, is geïllustreerd door Pierre Alechinsky.

Van 1984 tot 1994 was hij directeur van het Centre de la Gravure et de l'Image imprimée in La Louvière. Het museum is een ontmoetingsplaats en een creatie- en onderzoekscentrum van de Franse Gemeenschap van België en het beheert een unieke collectie van 6.000 etsen, 5.000 affiches en 500 kunstenaarsboeken en portfolio's.