Doresa en Milena de lucht in om Galileo uit te bouwen

Van op de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana is vandaag een Russische Sojoez-raket gelanceerd die twee satellieten van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo in een baan om de aarde moet afzetten, zo was rechtstreeks op Arianespace TV te zien.

Met een dag vertraging door het ongunstige weer verhief de Sojoez zich om 14.27 uur Belgische tijd van het lanceerplatform. Negen minuten en 23 seconden na de start moet de baaninjector ("bovenste trap") Fregat zich losmaken van de derde trap van het werkpaard van de Russische ruimtevaart.

Na enkele motorontbrandingen moeten uit de Fregat de satellieten Galileo-5 en Galileo-6 vrijkomen op een hoogte van 23.522 km boven het aardoppervlak. De kunstmanen kregen de naam Doresa en Milena.

Een satellietvolgstation in het Belgische Redu zal instaan voor het diepgaand testen van de nuttige lading van de kunstmanen die na vier eerder gelanceerde exemplaren het Galileo-satellietnavigatiesysteem van de Europese Unie en het Europese Ruimtevaartbureau ESA verder uitbouwen. Galileo is het Europese antwoord op het Amerikaanse gps (dat een militair uitgangspunt heeft) en het Russische Glonass.