FOD Financiën en FOD Economie werven dataminers aan

Verschillende federale overheidsdiensten werven momenteel dataminingspecialisten aan. Dat blijkt uit vacatureberichten van het federale selectiebureau Selor. Voor de FOD Financiën gaat het om twaalf personen. "Meer met minder doen", motiveert woordvoerder Francis Adyns de aanwervingen.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Datamining is het samenbrengen van grote hoeveelheden gegevens uit verschillende bronnen om er nadien bepaalde analyses op uit te voeren. Volgens de FOD Financiën, die acht Nederlandstalige en vier Franstalige dataminers aanwerft, zullen de nieuwe personeelsleden "structuren en afwijkingen blootleggen". Verder kan datamining bijdragen aan selectieregels "en bijgevolg de effectiviteit van controles verhogen", klinkt het.

"Onze organisatie wordt geconfronteerd met een dalend personeelsaantal, ook bij de controlediensten", verklaart woordvoerder Francis Adyns. "Daarom is het essentieel de effectiviteit van de controles te verhogen. Meer met minder doen", stelt hij.

De dataminers zullen worden ingezet in diverse administraties en stafdiensten, onder meer bij de Bijzondere Belastinginspectie.

Het vacaturebericht vermeldt ook aanwervingen bij de FOD Economie. Daar was vanmiddag niet meteen iemand bereikbaar voor commentaar. Solliciteren voor de functie verloopt via Selor en kan nog tot en met maandag 25 augustus.