India bant film die moord op Indira Gandhi "verheerlijkt"

In India heeft de filmcommissie de lancering van "Kaum de heere" ("Diamonds of the community") tegengehouden. De reden? De film zou de moord op de Indiase premier Indira Gandhi verheerlijken en zo gewelddadige protesten kunnen uitlokken.
AP1971

Indira Gandhi was premier van India tot ze op 31 oktober 1984 werd vermoord. Dat gebeurde nadat ze protesten van de Sikh-minderheid met geweld had laten neerslaan. Het waren uiteindelijk haar twee lijfwachten die haar om het leven brachten.

"Kaum de heere" belicht precies deze woelige episode in de Indiase geschiedenis. De Indiërs krijgen de prent evenwel niet te zien. De Indiase filmcommissie bant de film immers uit de zalen. Volgens de commissie verheerlijkt het verhaal zowel de daden van de lijfwachten als hun latere executie. Ze vreest nieuwe gewelddadige protesten indien de film de bioscoop haalt.

Opmerkelijk: in eerste instantie keurde de Indiase filmcommissie "Kaum de heere" wél goed. Topman Rakesh Kumar liet zich echter rijkelijk betalen om de film groen licht te geven. De fraude kwam aan het licht en de man werd gearresteerd. Daarop beoordeelde de filmcommissie de film opnieuw, deze keer met een ander eindoordeel.