Inwoners Barcelona op straat tegen naakte braspartijen

In Barcelona hebben boze inwoners van de wijk Barceloneta, de stadswijk aan het strand, geprotesteerd tegen toeristen die zich niet aan minimale regels van fatsoen houden en naakt braspartijen in het openbaar houden.

Luidruchtige nachtelijke feestjes, alsmaar meer zwerfvuil, openbare dronkenschap en zelfs naakte braspartijen: de inwoners van Barceloneta hebben er genoeg van. Hun protestbetogingen van de afgelopen dagen hebben ook iets uitgehaald, want het stadsbestuur van Barcelona heeft beslist om op te treden tegen illegale toeristenflats in Barceloneta.

La Barceloneta was ooit een vissersdorp tussen het stadscentrum van Barcelona en de zee. Naar aanleiding van de Olympische Spelen van 1992 is de hele wijk opgeknapt, waardoor de stad er nu een hippe wijk aan het strand heeft bij gekregen. Dat is ook veel toeristen niet ontgaan, maar nu blijkt een teveel aan toeristen ook tot problemen te leiden. 

Catalonië, in het noordoosten van Spanje, is de drukst bezochte regio van het land. Van januari tot en met juli hebben 9,3 miljoen toeristen Catalonië bezocht, een stijging met 6 procent in vergelijking met 2013. Onder meer wegens de crisis doen de hotels het relatief minder goed en gaan alsmaar meer toeristen op zoek naar goedkopere alternatieven, via websites zoals Airbnb. De lokale autoriteiten in Barcelona willen die vorm van toerisme nu strikter gaan controleren en hopen zo het "dronkemanstoerisme" te kunnen aanpakken.