Moordenaar John Lennon komt niet vrij

Mark David Chapman, de moordenaar van John Lennon, kan nog altijd niet vrijkomen. Zijn achtste aanvraag voor een vervroegde vrijlating is geweigerd. Dat hebben de penitentiaire diensten van de staat New York aangekondigd.

"De vraag is verworpen", aldus de strafherzieningscommissie. "Na onderzoek heeft de commissie geoordeeld dat, als u nu wordt vrijgelaten, het redelijk waarschijnlijk is dat u opnieuw de wet overtreedt. Uw vrijlating zou onverenigbaar zijn met het welzijn van de samenleving."

Op 8 december 1980 schoot Chapman John Lennon dood. De vroegere Beatle stond toen, samen met zijn vrouw Yoko Ono, op het punt de Dakotabuilding waar hij destijds verbleef, binnen te gaan. Ono verzet zich nog altijd hevig tegen een eventuele vrijlating van Chapman.

Chapman werd veroordeeld tot een straf van 20 jaar tot levenslang. In december 2000 vroeg hij voor de eerste keer de vrijlating aan. Sindsdien heeft hij dat, tevergeefs, elke twee jaar geprobeerd.