Nieuwe staatsbon biedt historisch lage rente

Op 4 september brengt de overheid een nieuwe staatsbon uit met een coupon van 1 procent op 8 jaar tijd. Dat meldt de Schatkist vrijdag. Het gaat om het laagste niveau ooit. Directeur Jean Deboutte van het Agentschap voor de Schuld merkt op dat, rekening houdend met de huidige inflatie, de staatsbon nog steeds een positief rendement biedt. "Het blijft een goed en betrouwbaar product, maar de omstandigheden zijn bijzonder", klinkt het.

Bij de vorige uitgifte begin 2014 brachten staatsbons op 8 jaar tijd nog 1,4 procent op. Dat leverde de schatkist toen relatief weinig op, net omdat de belangstelling bij spaarders beperkt bleef door de toen al lage rente. De rentevoet van de staatsbons gaat er de laatste jaren stelselmatig op achteruit.

De extreem lage rente komt nu niet als een verrassing: de marktrente staat nu eenmaal historisch laag. Omwille van de lage vergoeding -en dus ook de waarschijnlijk geringe interesse- besliste de Schatkist deze keer trouwens om geen staatsbon op vijf jaar uit te brengen.

"In feite zijn we met onze coupon nog een beetje vrijgevig geweest", aldus Deboutte. Hij wijst op het feit dat de achtjarige OLO -die dient als referentie- onder de 1 procent noteert. "Een OLO met vervaldag in september 2022 staat vandaag op 0,97 pct". Daarbovenop moet nog een kleine commissie betaald worden bij de uitgifte van staatsbons. "Dit is echt uitzonderlijk. Als de rente verder daalt, zullen we eens goed moeten nadenken wat we gaan doen."

En hoewel iedereen ervan uitgaat dat de marktrentes stilaan op een dieptepunt zijn aanbeland, kan een verdere daling in theorie nog. "Kijk naar Japan: daar staat de tienjarige rente op amper 0,5 procent."

Wordt de opbrengst een tegenvaller?

De inschrijvingsperiode van deze staatsbon loopt van 26 augustus tot en met 3 september 2014. Hoe groot de interesse van de Belgische spaarder in het instrument zal zijn, valt moeilijk in te schatten. "Traditioneel weten we dat de interesse evenredig fluctueert met de rente", aldus de directeur. Bij de vorige uitgifte in mei-juni bracht de staatsbon op acht jaar 9,3 miljoen euro op. Deboutte schat dat dat deze keer de maximumopbrengst zal zijn.

Het Agentschap voor de Schuld heeft al eerder te kennen gegeven dat het de jaardoelstelling van 500 miljoen euro opbrengsten door staatsbons niet zal halen. Maar dat stelt geen problemen, herhaalde Deboutte. "We hebben nu al 77,8 procent van ons programma gefinancierd. We zitten dus vrij comfortabel."